Halve muur verven, bekijk handige tips & tricks.
Een muur geschilderd in twee vlakken, de ene helft is wit, de andere blauw.

De halve muur verven? Dat kan verticaal of horizontaal, aan de hand van een aantal eenvoudige stappen. Waarover we je graag uitleggen, zodat je twee kleuren kunt aanbrengen. Om de hoogte van de ruimte te benadrukken of om die in een voor- en achterkant te verdelen. Zodat je de ruimte sfeervoller en warmer kunt maken, of om te voorkomen dat het net een balzaal zal lijken.

Met het halve muur effect voeg je eenvoudig sfeer en karakter toe. In wit met een mooie kleur of zelfs in twee verschillende kleuren. Waarvoor je het best een lichte en een donkere tint kunt combineren. Zodat je de voor- of de achterkant groter kunt laten lijken. Of je het plafond optisch kunt verhogen, bijvoorbeeld als je wat kleiner woont en dit toch ruim over wilt laten komen. Er zijn allerlei effecten mogelijk, waardoor we je een aantal handige tips meegeven.


Verticaal of horizontaal: twee mogelijkheden

Wil je de halve muur verven? Dat kan op twee verschillende manieren:

 • Verticale halve muur
  Wil je de muur in een voorkant en een achterkant verdelen? Een uitstekende methode om de muur minder lang te laten lijken. En bijvoorbeeld de woonkamer en het eetgedeelte uit elkaar te houden. Zodat je voorkomt dat er een balzaal ontstaat, zonder dat je halverwege ineens een muurtje moet plaatsen.
 • Horizontale halve muur
  Gaat het je om een lijn in de horizontale richting? Je scheidt de onderkant en de bovenkant. Om het plafond hoger te laten lijken of om een rand langs de onderzijde aan te brengen. Heel handig als je vlekken en vegen wilt voorkomen (met een donkere kleur), terwijl het plafond wat hoger lijkt te zitten (dankzij de lichte kleur op de bovenkant van de muur).

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een vlak aan te brengen, een schuine lijn aan te brengen of geometrische vormen te schilderen. Daarmee zorg je voor een meer abstract en kunstig geheel op de muur. En houd er ook rekening mee dat het wat lastiger kan zijn, dus zorg ervoor dat je je goed voorbereidt. Plak het netjes af en gebruik verf van goede kwaliteit, waarover onze experts in verf en kleur je uitstekend kunnen adviseren.

Halve muur verven: tips en 6 praktische stappen

Wil je de halve muur verven? We zetten 6 praktische stappen voor je op een rij:

 • Opmeten van de muur
 • Begin met de lichte kleur
 • Krijt om af te tekenen
 • Tapen voor het schilderen
 • Donkere kleur verven
 • Tape verwijderen

1. Opmeten van de muur

Begin door de muur op te meten, waarmee je bepaalt waar de twee kleuren elkaar zullen raken. Dit is het belangrijkste punt van de muur, dus neem even de tijd om goed vast te stellen waar dit moet komen.

Gebruik je rolmaat en een potlood om op meerdere plekken een markering aan te brengen. Over de volledige hoogte als je de muur horizontaal wilt verdelen. En over de volledige hoogte als je verticaal wilt schilderen. Zorg ervoor dat je het potlood niet te dik aanbrengt, om te voorkomen dat je dit straks zal gaan zien.

2. Begin met de lichte kleur

Zodra je de halve muur gaat verven is het belangrijk om te beginnen met de lichte kleur. Dat geldt zowel horizontaal als verticaal, zowel in de woonkamer, de slaapkamer als in iedere andere ruimte.

Schilder met de roller, waarmee je de lichte kleur op een mooie egale manier kunt aanbrengen. En ga daarbij iets over de scheidslijn zoals je die hebt opgemeten. Dat komt later weer goed, omdat je er dan met de donkere kleur overheen zal gaan.

Laat de verf goed drogen, voordat je verder gaat met de volgende stap. Afhankelijk van de verf die je kiest zal dit maximaal een paar uur duren. Neem ruim de tijd, om er zeker van te zijn dat de lichte kleur goed droog is, voordat je de andere helft van de muur gaat verven.

3. Krijt om af te tekenen

Met een beetje krijt kun je er vervolgens voor zorgen dat je een mooie lijn maakt, om langs te gaan afplakken. Het is belangrijk dat de verf goed droog is, om te voorkomen dat de verf op de lijn terecht gaat komen.

Ga met het krijt namelijk langs een stuk touw. Het touw moet goed onder het krijt komen te zitten, om er straks een afdruk op de muur mee te kunnen maken. Span het touw tegen de muur, volgens de potloodpunten die je hebt aangebracht. Zet de uiteinden (stevig) vast met wat schilderstape. Trek het touw een klein beetje van de muur af, om het daarna los te laten schieten tegen de muur aan. Denk aan de snaar van een gitaar, die je probeert te bespelen. Je zal merken dat er een krijtafdruk ontstaat op de muur die je twee keer half wilt schilderen.

4. Tapen voor het schilderen

Breng de tape aan over de krijtlijn, waarmee je ervoor zorgt dat je een strakke lijn maakt om langs te kunnen schilderen. Zorg ervoor dat je de tape goed recht plakt, omdat dit uiteindelijk bepaalt hoe de scheiding tussen de twee helften met verf eruit komt te zien.

Tip: benieuwd hoe hoog of op welke breedte je moet schilderen? Kies verticaal bijvoorbeeld voor een derde donker en twee derde licht. Je zal dan merken dat het plafond wat hoger lijkt.

5. Donkere kleur verven

Zodra je de tape hebt aangebracht kun je ook de donkere kleur verven. Doe dat op de schilderstape met een kwast, waarmee je voorkom je dat je eroverheen zal schilderen. Je creëert op deze manier een mooie strakke lijn, als je straks de tape verwijdert.

6. Tape verwijderen

Het is na het aanbrengen van de tweede kleur tijd om de tape te verwijderen. Doe dat als de verf nog nat is, waarmee je een mooie strakke lijn krijgt. En je meteen kunt zien hoe het resultaat is. Houd er wel rekening mee dat de tweede kleur natuurlijk nog even moet drogen, waardoor de kleur nog een beetje kan veranderen.

Halve muur verven: bestel de verf online

Heb je vragen over het verven van de halve muur of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Muur