De Flexa Kleur van het Jaar 2020 is bekend: Tranquil Dawn! Het is een lichte en zachte tint, waarin groen, grijs en blauw op een mooie manier samenkomen. De kalmte en helderheid maakt dat wat je schildert meer menselijk, terwijl je jouw horizon verbreedt om het alledaagse letterlijk en figuurlijk in een ander licht te zien.

Flexa wil de menselijke maat terugbrengen in haar verf. De kleur zorgt voor balans en laat zich aan de andere kant op een heel eenvoudige manier combineren. Op die manier staat Tranquil Dawn voor de Human Touch en zorg je op een mooie wijze voor een aantal prachtige kleurpaletten. Voor creativiteit, om te zorgen, te spelen en om betekenis te geven aan de steeds drukker wordende wereld om ons heen.

Thema: de Human Touch

Voor Flexa is de Human Touch dit jaar belangrijk. Heleen van Gent, kleurexpert bij Flexa, vertelt: "Er is behoefte aan positieve connecties en relaties in de ‘’echte’’ wereld. Terwijl de wereld juist meer en meer gedigitaliseerd en oppervlakkiger wordt. Wat maakt ons nu écht menselijk? We kijken naar onze waarden en nemen ons bestaan onder de loep. Een nieuw decennium start en het wordt tijd om onze horizon te verbreden. We willen voor onszelf zorgen, maar ook voor elkaar. We willen leren van ons erfgoed en verlopen vaardigheden herontdekken. Dit alles gaan we met eerbied en verwondering tegemoet, zoals we dat doen bij het zien van een prachtige zonsopgang. Dit vertaalt zich naar een interieur waar we ons omringen met de natuur. In 2020 geven we ons thuis een menselijk gevoel.”

Bij Verf.nl worden we daar blij van, omdat het weer gaat om wat er echt belangrijk is. Flexa wil verbinden en inspireren, om nieuwe relaties met elkaar aan te gaan en die bovendien verder te verdiepen. De Kleur van het Jaar 2020 speelt daar geweldig op in, vanuit een rustgevend gevoel dat tegelijkertijd warmte en connectie uitstraalt. Op die manier is Tranquil Dawn een prachtige keuze, zowel voor op de muur als op andere ondergronden.

Kleur van het Jaar 2020: Tranquil Dawn

Uiteraard heeft Flexa lang nagedacht over Tranquil Dawn, de Kleur van het Jaar voor 2020. Het is een lichte kleur met zowel groene als grijze en zelfs een paar blauwe tinten. De combinatie daarvan maakt het een bijzondere keuze, afhankelijk van de lichtinval op dat moment. De kleur zal er overdag bij daglicht en ’s avonds bij kunstlicht steeds een beetje anders uitzien. En geniet je van de zonsopkomst of de zonsondergang? Dat zijn de meest bijzondere momenten voor deze unieke kleur.

Tranquil Dawn straalt een belangrijke mate van warmte en verbinding uit, terwijl het ondertussen een verfrissende en toegankelijke kleur is. Het is een knappe combinatie die energie geeft, waarmee je midden in het leven staan. Midden in het leven met de anderen om je heen, om de verbinding aan te gaan waar we allemaal blij van worden.

Kleur van het Jaar gebruiken: kleurpaletten

Natuurlijk kun je online de Flexa Kleur van het Jaar 2020 kopen, al helpen we je ook graag op weg om die binnen een palet te combineren. Er zijn vier kleurpalletten samengesteld, waar je op een eenvoudige manier mee aan de slag kunt. Heleen van Gent van Flexa vertelt verder: “Het lichte van Tranquil Dawn zorgt ervoor dat de kleur in alle vier de paletten op verschillende manier een rol speelt. De manier van toepassen is maar net waar de bewoner voor staat, wat men voelt en hoe men wil leven. Elk palet bestaat uit verschillende kleuren die makkelijk combineren in elke woonstijl. De Flexa Kleurtrends 2020 paletten zijn hier namelijk speciaal voor ontworpen."

Dit zijn de kleurpaletten bij Tranquil Dawn:

 • A home for creativity
 • A home for care
 • A home for play
 • A home for meaning

A home for creativity

Een kleurpalet om jouw creativiteit de vrije loop te laten. Breng meerdere vormen bij elkaar en zorg voor een volle en rijke tint, waarmee je leuke retro-items uit kunt lichten. Gebruik groen, petrol, bordeaux en oker, terwijl Tranquil Dawn en Cosmic Glory zorgen voor de belangrijke mate van verlichting. En de materialen die je daarbij goed kunt gebruiken? Denk aan keramiek, een bloemenprint, katoen, hout en gebreide kleden.

A home for care

Wil je er thuis vooral een warme en gezellige sfeer van maken? Combineer materialen zoals wol, blank hout en metalen zoals goud, zilver en koper. Maak van jouw huis een nevelige zonsopkomst in het voorjaar, waarbij je accenten gebruikt van de Kleur van het Jaar 2018: Spiced Honey.

A home for play

Als je zoekt naar meer energie is dit kleurpalet een uitstekende keuze. Creëer een jonge en speelse uitstraling rondom Tranquil Dawn. Dankzij energieke kleuren en zachte tinten stel je een mooi palet samen, waarin koraal rood en zonnig geel bijvoorbeeld goed tot z’n recht komen. En ben je benieuwd naar geschikte materialen? Gebruik dan bijvoorbeeld triplex.

A home for meaning

Tenslotte is Tranquil Dawn goed geschikt om de menselijkheid terug te brengen en met elkaar in contact te komen. Het vierde kleurenpalet brengt rust en comfort, dankzij lichte grijzen en bijna-zwarten die juist zorgen voor de wat zwaardere elementen. Met functionele en rechte lijnen maak je de weg vrij voor hout en linnen, bijvoorbeeld om de sfeer van een heldere winterdag te vormen.

Benieuwd naar goede combinaties met de Kleur van het Jaar 2020, Tranquil Dawn? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Cosmic Glory
 • Greyed Green
 • Heart Wood
 • Fading Horizon
 • Cheeky Chestnut
 • Indigo Depths
 • Bordeaux Leaf
 • Forest Song
 • Autumn Gold

Eerdere kleuren van het jaar

Natuurlijk kun je de Kleur van het Jaar 2020 kopen in onze webshop. Wij kunnen bijna al onze verf in die kleur voor je mengen, ook als je kiest voor een ander merk dan Flexa. En ben je daarnaast benieuwd naar de kleuren van de afgelopen jaren? We zetten de laatste drie voor je op een rij:

 • Kleur van het Jaar 2021: Brave Ground
  De kleur staat voor ‘the courage to embrace change’: de moed om verandering te omarmen.
 • Kleur van het Jaar 2019: Spiced Honey
  Een warme en zachte kleur in een gele tint. Heerlijk comfortabel en makkelijk te combineren met andere kleuren voor thuis.
 • Kleur van het Jaar 2018: Heart Wood
  Een warme kleur met een roze tint, bijvoorbeeld voor in de woonkamer, de slaapkamer en zelfs de keuken. Warm en toch fris, dus ook goed te combineren.
 • Kleur van het Jaar 2017: Denim Drift
  Een blauwe en frisse kleur, die ondertussen voldoende zacht is. Makkelijk te combineren met zwart en wit, net als met rood en oranje.

Heb je vragen over de Flexa Kleur van het Jaar 2020 Tranquil Dawn of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Kleur