Canexel schilderen, hoe kan je dat het best doen?
Een schilder is een wand van Canexel, wit aan het schilderen.

Canexel schilderen: hoe kan je dat het best doen?


Canexel schilderen en benieuwd hoe je dat het best kunt doen? Het is een populair kant-en-klaar gevelbekledingsysteem, geliefd vanwege de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. Canexel wordt ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld stacaravans en vraagt na verloop van tijd om onderhoud. Met speciale Canexel verf in alle RAL-kleuren zorg je ervoor dat je de Canexel bekleding een frisse nieuwe uitstraling kunt geven en tegelijkertijd de levensduur ervan kunt verlengen.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Veel mensen denken dat je Canexel moet vervangen als dit minder mooi wordt. Dit wordt vaak ook aangeraden door bedrijven die Canexel panelen verkopen. Je kunt Canexel echter uitstekend schilderen om het materiaal weer jarenlang te beschermen tegen de weersinvloeden. Dit is een prijsvriendelijke en duurzame keuze.

Wat is Canexel?

Het materiaal Canexel bestaat uit geperste houtvezels met een kunststof toplaag die in de fabriek voorzien is van een lakafwerking. Hierdoor wordt een sterk en duurzaam materiaal gevormd dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden, zoals zon, regen, sneeuw en wind. Canexel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, afhankelijk van de lak die gebruikt wordt voor de toplaag.

Door de duurzaamheid en veelzijdigheid aan afwerkingen, is Canexel een populaire keuze om de gevel van gebouwen te verfraaien. Het wordt veel gebruikt voor de gevelbekleding van chalets en caravans, bijvoorbeeld op vakantieparken en campings. Daarnaast wordt het regelmatig gebruikt bij nieuwbouw en bij renovatieprojecten.

Canexel vervangen of schilderen?

Ondanks de duurzaamheid, kan de lakafwerking van de toplaag van Canexel kan na verloop van tijd minder mooi worden. De uitstraling vervaagt door blootstelling aan de weersinvloeden, maar ook door kleine beschadigingen. Canexel kan verpoederen, er kan verkleuring ontstaan of het kan net als bij slecht onderhouden hout gaan verweren.

Je kunt in dit geval het Canexel vervangen, maar het is een beter idee om het Canexel te schilderen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en brengt extra bescherming, waardoor de levensduur van het Canexel verlengd wordt. Ga dus niet direct de buitenkant van de stacaravan vervangen, maar kijk ook naar de optie om het Canexel te verven. Door het Canexel te schilderen kun je ook de kleur vernieuwen, voor een mooie nieuwe uitstraling van de gevel.

Let op
Sommige ‘specialisten’ adviseren al snel om Canexel te vervangen. Dat is een dure optie, omdat het goed mogelijk is om Canexel te schilderen en er dan weer jaren mee te doen. Met goede verf voor Canexel is het een onderhoudsvriendelijke oplossing, die onder aan de streep voordelig uitpakt.

Canexel schilderen: stappenplan

Ben je benieuwd hoe je het best Canexel schilderen kunt? Het is van belang om goede voorbereidingen te treffen en een Canexel verf te kiezen, die dus geschikt is voor het behandelen van Canexel. We zetten de stappen voor je op een rij:

1. Oppervlak reinigen

Reinig het oppervlak grondig met een goede verfreiniger. Zo verwijder je al het stof, vuil en andere verontreinigingen. Spoel het oppervlak vervolgens af met schoon water en laat het Canexel helemaal drogen.

2. Beschadigingen repareren

Repareer eventueel aanwezige beschadigingen met een geschikt vulmiddel. Nadat het schuurmiddel volledig uitgehard is, schuur je de behandelde plek op om een egaal oppervlak te creëren.

3. Canexel oppervlak schuren

Schuur het gehele oppervlak licht op om ervoor te zorgen dat de Canexel verf goed kan hechten. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel, bijvoorbeeld P280 of P320, en schuur in de richting van de houtnerf. Verwijder hierna het stof van het oppervlak.

4. Het Canexel schilderen

Je kunt het Canexel nu schilderen met een verf met een zeer goed ademend vermogen. Gebruik een één-potsysteem om het Canexel met 2 tot 3 lagen verf af te werken, met een geschikte kwast en verfroller. Laat de verf steeds goed drogen en schuur tussen de lagen door de aangebrachte verflaag licht op (bijvoorbeeld met korrel P320). Zo creëer je een optimaal hechtend en dekkend verfsysteem.


Canexel verven: de beste Canexel verf

Natuurlijk is het van belang om een verf te gebruiken die geschikt is voor het verven van Canexel. Daarnaast heb je de keuze uit de kleur en afwerking die je wilt bereiken. Je kunt Canexel schilderen in alle kleuren die je zoekt. Wij kunnen de verf voor je mengen in de RAL-kleur die je voor ogen hebt, zodat je daarmee een mooie en onderhoudsvriendelijke keuze maakt om bijvoorbeeld jouw chalet te schilderen. Gebruik bijvoorbeeld de Sikkens Ventura Satin, de Rubbol EPS Thix of maak gebruik van de Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg om Canexel te schilderen.

Je weet nu dat Canexel vervangen in de meeste gevallen niet hoeft, je kunt dit materiaal prima schilderen om het weer jarenlang te beschermen. Heb je nog vragen over hoe je het best Canexel schilderen kunt of ben je op zoek naar informatie over het verven van een andere ondergrond? Onze klantenservice is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar en je kunt altijd een mail sturen naar klantenservice@verf.nl. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je verder nog vragen over het schilderen van Canexel? Neem contact op met een van onze verfexperts, we helpen je graag verder!


Maak je klus compleet

Verf (1)

Canexel verf

Benodigdheden (7)

> Kwast

> Lakroller

> Verfrolbeugel

> Verfbakje

> Afplaktape

> Universol verfreiniger

> Schuurpapier