Radiator verven, welke stappen neem je?
Een wit geverfde radiator met daarachter een witte plint en grijze lambrisering.

Radiator verven: hoe doe je dat?


Radiator verven? De makkelijkste manier om die mooi en netjes te houden. In wit of een andere kleur, met verf die voorkomt dat de radiator zal vergelen. Wij leggen je uit hoe je dat aanpakt en of je ook met krijtverf of andere verfsoorten kunt schilderen. Met of zonder schuren en natuurlijk ook achter de radiator, om het geheel netjes af te werken. Ontdek de mogelijkheden om een oude radiator te verven, uiteraard met verf die daarvoor goed geschikt is.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Benieuwd hoe je de radiator of verwarming kunt verven? Laat de verwarming eerst volledig afkoelen. Gebruik vervolgens een hechtprimer, alvorens je de grondverf en aflak aanbrengt. Lees verder en ontdek hoe je jouw radiator weer kunt laten stralen!

Radiator verven: waar let je op?

Een radiator verven is een klus waarbij je met diverse aspecten rekening moet houden. Het is namelijk een speciale ondergrond waarop je gaat schilderen. De radiator of verwarming is namelijk gemaakt van geleidende materialen en kan warm of zelfs heet worden. De verf die je gaat gebruiken voor het schilderen van je radiator moet daar dus tegen bestand zijn. Je zou denken dat je een radiator verf dient te gebruiken, maar dit is niet het geval. Je kunt namelijk ook voor een "gewone" verf gaan in combinatie met een hechtprimer.

In 4 stappen de radiator verven

Wil je de radiator verven, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Aan de hand van 4 stappen kun je daar zelf mee aan de slag:

1. Een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk, dat is bij het schilderen van de radiator niet anders. Laat die helemaal afkoelen en leg een afdekzeil onder de verwarming. Dek bovendien de muur achter de radiator af, om ook daar spatten te voorkomen. Maak het geheel goed schoon, door de radiator te ontvetten en mat op te schuren met een korrel P240. Plak de thermostaatkraan en de leidingen af met tape, zodat je alleen de radiator zelf zal schilderen.

Let op: zit er roest op de radiator? Verwijder dit door meer grondig te schuren.

2. Zet je radiator in de grondverf

Goed voorbereid? Je kunt beginnen met schilderen. Gebruik daarvoor eerst grondverf, waarvoor je bijvoorbeeld een multiprimer kiest. Die verf is geschikt voor bijna alle ondergronden, dus je kunt daarmee de juiste eerste laag aanbrengen op de radiator. De grondverf garandeert een goede hechting.

3. Radiator verven

Is de grondverf mooi egaal opgedroogd? Haal eventuele haartjes en andere oneffenheden weg door licht op te schuren met een fijne korrel. Je kunt daarna de radiator verven met de watergedragen verf die je daarvoor hebt uitgekozen. Schilder met een kwast of roller voor verf op waterbasis.

4. Afronden

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Je voorkomt dan lijmresten en krijgt mooie strakke lijnen. Reinig de kwasten en eventuele roller(s) of rol die in een plastic zakje als je er de volgende dag nog gebruik van wilt maken. En klaar met schilderen en ruik je de verf als je de verwarming aanzet? Die geur zal vanzelf weer verdwijnen. Je kunt eventueel een schaaltje azijn op de vensterbank zetten om de geur te neutraliseren.



Radiator schilderen: veelgestelde vragen

Wil je een oude radiator verven en ben je benieuwd of je dat ook zonder schuren of specifiek met krijtverf kunt doen? Wij krijgen veelal de onderstaande vragen, waar wij graag antwoord op geven.

Kan ik de radiator verven zonder schuren?

Je kunt een radiator verven zonder schuren, al is het beter om gebruik te maken van schuurpapier met korrel P240. En heb je niet te tijd om te schuren of geen schuurpapier bij de hand? Zorg er dan voor dat je het oppervlak in ieder geval goed vetvrij maakt. Gebruik een ontvetter om de ondergrond voor te bereiden, zodat je die daarna kunt schilderen.

Radiator verven met krijtverf: kan dat?

Ja, je kunt de radiator verven met krijtverf. De verwarming krijgt dan een verweerde of verouderde look, voor meer karakter in huis. Kijk goed naar de instructies voor de krijtverf. Soms hoef je geen primer te gebruiken, al is het wel belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken. Alleen op die manier zal de krijtverf zonder problemen hechten op de radiator.

Hoe kan ik achter de radiator verven?

Wil je achter de radiator verven? Soms wil je de muur achter de verwarming ook meteen een nieuwe kleur geven, om het geheel netjes af te werken. Het is het best om de radiator tijdelijk te verwijderen. En is dat geen optie? Gebruik dan een radiatorkwast. Dat is een lange(re) kwast met een lichte kromming daarin. Op die manier kom je er makkelijker bij.

Kan ik de radiator met watergedragen verf verven?

Ja, je kunt binnen gebruik maken van watergedragen verf voor een radiator. Je voorkomt daarmee dat de radiator na verloop van tijd zal vergelen, ook als die vaak in de zon staat. De meeste watergedragen verfsoorten zijn goed geschikt voor de radiator.

Radiator verven in mat, zijdeglans, halfglans of hoogglans

Wil je de radiator verven in mat, zijdeglans, halfglans of hoogglans? We zetten de geschikte producten voor je op een rij:


Radiator verven: online verf kopen

Wil je de radiator verven en daarvoor online verf kopen? Ontdek onze aanbiedingen en de producten van de hoogste kwaliteit. Van topmerken zoals Sikkens, Sigma en bijvoorbeeld Trimetal of Wijzonol. Om de verwarming op een mooie manier te schilderen, waarmee je die (weer) de look geeft die past binnen de rest van het interieur.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je vragen over het verven van de radiator of heb je andere verftechnische vragen? Onze verfexperts staan graag voor je klaar, dus schroom niet om even contact op te nemen.


Maak je klus compleet

Verf (3)

> Hechtprimer/multiprimer

> Grondverf

> Aflak

Benodigdheden (6)

> Kwast

> Viltroller

> Verfrolbeugel

> Schuurpapier

> Afplaktape

> Universol verfreiniger