Wanddecoratie, Inspiratie in verschillende stijlen.
Een woonkamer waarbij de wanddecoratie voor een verfrissende tint in huis zorgt.

Heb je je muur in een tof kleurtje geschilderd, maar mis je toch nog iets aan de wand? Dan is het zaak om iets moois op te hangen. Dit kan een schilderij zijn, foto's of misschien een wandplank met decoratie. Bij een gekleurde muur is het zaak om de wanddecoratie af te stemmen op je muurkleur. Ik laat je een aantal voorbeelden zien waar je direct mee aan de slag kunt.

Ton sur Ton

Om het rustig te houden, kun je ervoor kiezen om je muurkleur en je wanddecoratie in ongeveer dezelfde tint te kiezen. Dit geeft een ton sur ton effect. Heb je de muur groen geverfd? Kies dan eens voor een aantal posters met veel groentinten, bijvoorbeeld met een botanisch thema. Op deze manier kun je gerust kiezen voor drukke prints, zonder dat het chaotisch wordt. In het voorbeeld zie je een muur in de kleur Early Dew van Flexa met daarvoor posters met verschillende botanische prints. Je ziet dat het een mooi geheel is geworden, doordat zowel de muur als de prints in een groentint zijn. Door voor hetzelfde formaat posters en dezelfde lijsten te kiezen, houd je het toch redelijk neutraal.

Subtiel contrast

Toen ik de muur in de slaapkamer veranderde van groen naar roze (dit is Little Greene Light Peach Blossom), was het ook tijd voor andere wanddecoratie op mijn fotorichel. Ik wilde dit keer een subtiel contrast creëren met de muurkleur. Ik koos daarom voor posters met wat meer zwarte tinten erin. Om het toch een geheel te maken, liet ik hier en daar subtiel roze terugkomen in de posters. Dit keer ging ik ook voor wat meer speelsheid en koos ik voor posters en lijsten in verschillende formaten en in verschillende kleuren. Doordat ik in de posters zelf ging voor drie basiskleuren (zwart, wit en roze), blijft het toch rustig ogen. Het porseleinen bordje doorbreekt alle rechte lijnen wat en past er qua kleur ook perfect bij.

De eetkamer met verschillende vormen wanddecoratie.

Een sfeervolle posterwand

Wil je een echte posterwand maken, waarbij de lijsten als een soort collage aan de muur komen? Kijk dan eens voor inspiratie op Pinterest. Hier vind je talloze voorbeelden van posterwanden. De kunst is vooral om het sfeervol en rustig te houden. Dit effect krijg je door eerst heel goed te bedenken welke basiskleuren je terug wilt laten komen. In de woonkamer wilde ik de wand graag boven mijn zeegroene lambrisering (Flexa Mild Marble). In de rest van de woonkamer heb ik veel roze, dus deze tint wilde ik subtiel terug laten komen. Om een sfeervolle, dromerige look te creeeren, ging ik voor posters met natuurlijke prints en veel bloemen. De houten lijsten zorgen voor het contrast met de witte muur en geven gelijk een wat warmer geheel. Je kunt natuurlijk ook weer kiezen voor verschillende soorten lijsten, maar in onze kleine woonkamer vind ik dat te chaotisch.

Een slaapkamer met wanddecoratie.

Kortom, je kunt je wanddecoratie op verschillende manier afstemmen op de kleur van je muur. Bedenk altijd goed welk effect je wilt bereiken en maak daarmee een plan.

Tags: Inspiratie