Structuurverf aanbrengen in 7 stappen.
Crème structuurverf wordt aangebracht op een buitenmuur met een structuurverfroller.

Structuurverf aanbrengen: zo lukt het in 7 stappen


Wil je structuurverf aanbrengen? De mooiste manier om de muur een unieke structuur te geven. In creatieve patronen of door heel de muur daarvan te voorzien. Kies voor structuurverf met een grove of een fijne structuur, die je kunt aanbrengen op de muur en het plafond. Net als op hout, gipsplaten en andere materialen, door gebruik te maken van onze hoogwaardige structuur verf.

Onze experts in verf en kleur denken graag met je mee over zowel de beste structuurverf als de schilderbenodigdheden die je daarvoor het best kunt gebruiken. Zo is het belangrijk om goed te letten op de structuurverf roller en de kwasten die je gebruikt. Zo kun je het patroon en de structuur aanbrengen die je wilt, zodat je de muur heel creatief kunt bewerken.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Wil je structuurverf aanbrengen? Breng de verf eerst aan met een standaard muurverfroller en gebruik daarna een structuurverf roller om de aangebrachte verf na te rollen. Zo creëer je een mooi gelijkmatig verdeeld structuureffect op de muur.

Wat is structuurverf?

Er bestaan veel verschillende verfsoorten en dat kan nogal verwarrend zijn. Dus wat is structuurverf? Structuurverf is eigenlijk gewoon muurverf met structuur. Structuurverf wordt ook wel eens kwarts verf genoemd, omdat aan de verf kwarts is toegevoegd. Hierdoor creëer je met deze muurverf een structuureffect. Om de structuur mooi gelijk over het oppervlak te verdelen kun je na het aanbrengen van de structuur verf het oppervlak narollen met een structuurverf roller.

Structuurverf kan grof of fijn zijn. Dat ligt aan de grootte van de kwartskorrels die zijn toegevoegd. Je brengt met structuurverf met een fijne korrel, oftewel fijne structuurverf, dus een genuanceerder effect aan dan met grove structuurverf. Zo creëer je een bijzonder effect op de muur, maar de structuurverf is juist ook goed geschikt om oneffenheden weg te werken. Zo komt de muur er prachtig uit te zien, waarbij je bijvoorbeeld kleine scheurtjes en andere oneffenheden wegwerkt.

Structuur muur verven

Is er al een structuur of de muur aanwezig en wil je de structuur muur verven, zoals een muur die behandeld is met structuurpleister of spachtelputz? Je kunt een muur met structuur verven met bijna elke standaard muurverf. Let er hierbij wel op dat je een grove muurverfroller gebruikt met een lange vacht, zodat de roller alle plekken op de muur bereikt.

Wil je een structuur muur verven, maar wil je dat de muur glad wordt en dat de structuur dus verdwijnt? Je kunt structuurverf verwijderen van de muur door de muur te schuren. Ook kun je ervoor kiezen om de muur te egaliseren, bijvoorbeeld met Muurglad van Alabastine. Met de egalisatiepasta bedek je eigenlijk de kwarts in de verf en wordt de muur weer glad.

In 7 stappen structuurverf aanbrengen

Benieuwd hoe je structuurverf aanbrengen kunt? We leggen het je uit, aan de hand van 7 duidelijke stappen:

1. Ondergrond schoonmaken en repareren

Begin altijd met het schoonmaken van de ondergrond, ook als je structuurverf wilt aanbrengen. Gebruik hiervoor een goede verfreiniger.

Als de ondergrond goed schoon en vetvrij is kun je beschadigingen van de ondergrond gaan repareren. Je kunt bijvoorbeeld een slechte verflaag te verwijderen door te schuren en eventuele scheuren en gaten netjes opvullen. De grote oneffenheden kun je ook met de verf met structuur helaas niet wegwerken.

2. Afplakken met schilderstape

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je ook de kozijnen, de plinten of de rand van het plafond per ongeluk mee schildert. Maak daarvoor gebruik van schilderstape, die je kunt gebruiken om die delen netjes af te plakken. Zodat je vervolgens op een goede manier aan de slag kunt om de structuurverf aan te brengen.

De vloer kun je afdekken met afdekfolie. Dat werkt beter dan met tape, omdat het gaat om een veel groter oppervlak dat je wilt beschermen. En haal eventueel de meubels tijdelijk weg, om te voorkomen dat daar per ongeluk spetters op kunnen komen.

3. Voorstrijken

Ga je schilderen op nieuw gestucte muren of in een nieuwbouwhuis? Houd er rekening mee dat de muur een (sterk) zuigende werking kan hebben. Dat zou zonde zijn van de muurverf die je erop aanbrengt, omdat die er grotendeels in de muur zal trekken.

Bovendien zouden er vlekken ontstaan, omdat het niet meevalt om de verf in een egale laag aan te brengen. In plaats daarvan is het belangrijk om de muur goed voor te strijken. Met een voorstrijk, nadat je de muur minimaal 30 dagen goed hebt laten drogen.

De voorstrijk kun je aanbrengen met een blokkwast of een vachtroller. Laat de muur ook daarna weer goed drogen, voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen van de structuurverf.

4. Structuurverf aanbrengen

Je bent nu klaar om de structuurverf aan te brengen op de muur. Bijvoorbeeld op beton, net als op gipsplaten of andere materialen. En bijvoorbeeld op het plafond, zodat je ook die op een mooie manier af kunt werken.

Je kunt het best gebruik maken van een goede muurverfroller. Giet de verf over vanuit de emmer of het blik in een verfemmer, die het makkelijker maakt om de verf goed op je kwast of roller over te nemen.

Breng de structuurverf altijd dik en gelijkmatig aan. In twee banen en van oven naar beneden. Veeg eventuele spatten meteen weg met een vochtige doek, om te voorkomen dat je die straks minder goed kunt verwijderen.

5. Structuurverf roller gebruiken

Gebruik een structuurverf roller om de aangebrachte structuurverf af te rollen. Werk de twee banen die je net hebt geschilderd een keer af met deze speciale roller. Rol van boven naar beneden, waarmee je ervoor zorgt dat je de structuur aanbrengt die je graag in de verf wilt zien.

Zorg ervoor dat je binnen 10 minuten na het aanbrengen van de structuurverf gebruik maakt van de speciale structuurroller. Gebruik de structuurverf roller bovendien zonder verf, om daarmee de structuur aan te brengen.

6. Nog meer structuur aanbrengen

Wil je nog meer structuur aanbrengen op de muur? Maak bewegingen in een boog of in een ander patroon, bijvoorbeeld met een blokkwast. Test dit bij voorkeur eerst op een kleiner deel, zodat je de techniek goed onder de knie krijgt en daar ook de rest van de muur mooi mee kunt doen.

7. Volgende lagen structuurverf aanbrengen

Herhaal het aanbrengen van de structuurverf, om de rest van de muur af te werken. Op die manier doe je de muur stuk voor stuk, waarna je steeds binnen 10 minuten aan de slag gaat met de roller voor structuurverf. Om de structuur aan te brengen die je graag terugziet in de verf op de muur.


Tip
Testen of je een voorstrijk moet aanbrengen? Maak een spons nat en veeg die een paar keer langs de muur. Wordt het vocht opgenomen en ontstaat er een donkere plek? De muur heeft een (sterk) zuigende werking, dus is het belangrijk om gebruik te maken van voorstrijk.

Structuur muurverf kopen bij Verf.nl

Zoek je structuurverf om de muur te behandelen? Bij Verf.nl vindt je hoogwaardige structuurverven om de muren een mooi structuureffect te geven. Denk bijvoorbeeld aan Sikkens structuurverf, Sigma structuurverf of een mooie structuur verf van een andere merk. Hieronder zetten we enkele goede structuurverven uit ons assortiment op een rij.

Vragen over structuurverf aanbrengen

Heb je verder nog vragen over het aanbrengen van verf met structuur of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren op telefoonnummer 072 532 3331. Is onze klantenservice gesloten? Neem dan online contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail naar klantenservice@verf.nl. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Ben je op zoek naar meer informatie over structuurverf aanbrengen of over structuur muurverf? Neem contact op met een van onze verfexperts.